Redis Nedir ?
Redis, açık kaynak kodlu bir key-value (anahtar-değer) deposudur. Verileri string, hash, liste, küme ve sıralı liste olarak tutar ve çeşitli veri yapıları kullanmaya imkan sağlayan bir sunucudur.
Redis, Memcached gibi oldukça hızlıdır fakat Memcached’den farklıdır. Memcached, sadece veri girişi ve çıkışı yapabilir. Redis, veri yapıları kullandığı için bir çok atomik fonksiyonu destekler. Redis ile bir string’e yeni stringler ve değerler ekleyebilirsiniz. Memcached, veriyi bellekte tutar ancak tuttuğu veriyi dosyaya yazmaz. Memcached, üzerinde çalıştığı server kapandığı zaman sonlanır. Peki Redis öyle midir? Redis’de veriyi bellekte tutar ancak istenen aralıklarla veriyi diske (dosyalara) kaydebilir. Bellek yanında verileri diske de yazarak daha tutarlı ve sürekli bir veritabanı sağlar. Şöyle ki Redis belirli periyotlarda verileri bir dosyaya yazdığı için veri kaybı söz konusu değildir.
Redis daha çok hangi amaçlar için kullanılır?
Redis genel olarak daha hızlı ve küçük değişkenler için kullanılır. Yatay ölçekleme sayesinde küme (cluster) oluşturarak daha performanslı, daha az veri kaybı.
Sayaçlar
Oturum verileri
Önbellek sistemi(cache)
Analiz verileri
Kuyruk işlemleri için kullanılır.
Pingback: Redis Python